Forrige uke åpnet den nye skøytebanen på Åskollen
Siden har det vært aktivitet fra morgen til kveld.
Noah, Eirik og Andrea har laget preppemaskin: – Forbildet er Reodor Felgen
Behovet for vedlikehold har vært sårt og nå har Noah (21), Eirik (21) og Andrea (23) laget en hjemmesnekret preppemaskin.
ÅSKOLLEN: Noah Tjomsland (21), Eirik Lundbekk (21) og Andrea Charlotte Bentsen Borge (23) er initiativtakerne til den nye skøytebanen på Åskollen. Ingen av dem har lagd skøytebane før og de visste egentlig ikke hva det innebar før de var i gang.
– Egentlig har vi ikke peiling – vi bare prøver, og det funker, sier Lundbekk.
Et spleiselag
Det første gjengen gjorde var å undersøke hvordan man faktisk lager en skøytebane og ba om innspill fra folket på Åskollen. De sendte også ut en forespørsel om noen kunne bidra med å måke banen. Før de rakk å blunke var noen i gang med å måking.
Da sto de med en bar bane, men uten noen plan for hvordan de skal vanne.
– Vi var klare for å stå med hageslangen, sier Tjomsland.
Via bekjentskaper dukket Svein Georg Haugen fra Sande opp. Noen dager senere kom han kjørende med en stor tankbil. Over 30 tusen liter vann senere var skøytebanen på plass.
– Han har stilt opp med tankbilen og vannet flere ganger. Det er helt rått, sier Tjomsland.
– Det er mange som har meldt seg frivillig til å bidra. Det synes jeg er skikkelig gøy å se, sier Borge.
Det er også en «Spleis» gående. Fram til onsdag formiddag var det samlet inn over 34.000 kroner, hvor 158 personer har bidratt, og det på bare 10 dager.
– Det er helt sykt, sier alle samtidig.
– Vi tenkte «vi gønner på» og satte målet til 15.000. Deretter økte vi det til 20.000. Det har bare fortsatt å rulle, forteller Borge.
Hjemmelaget preppemaskin
Banen sto klar torsdag forrige uke. Gjengen kan fortelle at det har vært aktivitet på banen gjennom hele dagen.
Folk har faktisk brukt banen så mye at behovet for vedlikehold er sårt tiltrengt.
– Vi har prøvd å lappe sammen med eget utstyr, forteller de.
Inntektene fra spleisen har kommet godt med til innkjøp av utstyr til blant annet vedlikehold. Med vannflasker er hullene fylt fortløpende og hver dag går de over med isskrape for å jevne ut isen.
Tirsdag ankom tralla som er bygget om til en hjemmesnekret preppemaskin.
– Forbildet er Reodor Felgen, sier Tjomsland.
Ifølge de to andre har han brukt en del tid på Youtube for å finne en god løsning. På tralla er det plassert en tønne som er koblet til en hageslange som fører vannet videre. Hageslangen er igjen festet til et hjemmelaget rørsystem. Til slutt er et håndkle er hektet på et av rørene som blir vått og fordeler vannet jevnt bak tralla. Den er ikke på langt nær like stor som de på kunstisen, men noen likheter ser man likevel.
– Den er så hjemmesnekret som det går an, sier Eirik.
– Og tralla funker som bare det
– Folk har måttet snu
Trioen jobber for et aktivt lokalt samfunn og er en del av Glassverket idrettsfritidsordning (IFO). Leder for IFO, Susanne Marcussen, forteller at responsen fra folket på Åskollen har vært over all forventning. I løpet av sist helg anslår hun at det var over tusen mennesker innom skøyteisen. Hun forteller at det er aktivitet på banen gjennom hele dagen.
– Folk har måttet snu fordi det ikke har vært plass – det er jo kjempegøy, forteller Marcussen.
De gode tilbakemeldingene tar ikke slutt.
Prosjektet «aktive lokalsamfunn» er relativt nytt på Åskollen. De tre ungdommene har mange planer, men flere har blitt satt på vent på grunn av korona. Likevel er de motivert til å bidra til aktiv befolkning.
– Engasjementet rundt skøytebanen er et bevis på at det er et godt fundament her på Åskollen. Hvis man bygger stein for stein kan vi nå langt. Det er veldig moro, sier Noah.